Bygdafolk_Ådne

DETTE ER EN DOVRING

Ådne Evjen, 52


lærer

Portrettert 20.02.2018

MANGFOLD OG

STORHEIT - dæ æ Dovringen, dæ

Om Liverpool, tegneserieromaner og luggum lokalmusikk


Han føler seg som en dovring, Ådne - selv om en del av hjertet fortsatt hører til i Lyngedal i Lofoten. Så har han da også bodd halve livet sitt på Dovre; siden han og kona Kristin flyttet hit med rykende ferske lærerutdannelser fra Trondheim i lomma.


Den jevne dovring skulle vise seg å ikke være fullt så lett å komme innpå som lofotværingene, og for Ådne som ikke fikk fast jobb det første året ble tilvær-elsen som hjemmeværende litt ensom. Men med vikarjobber og etter hvert fast stilling på Dovre barneskole, ble det stadig lettere å bli kjent med dovringene. Lærerjobb ved kulturskolen ble det også en periode, noe som passet Ådne ypperlig.


At han er glad i musikk er nemlig ingen hemmelighet, og Ådne har sågar stått frem som "konsertgal" i lokalavsia. Den lune nordlenningen bærer med seg to av det han selv kaller de typiske guttedrømmene, om å spille i band eller å bli fotballspiller. Selv om drømmene aldri ble realisert for Ådnes del, kan begge deler få god næring i favortittbyen Liverpool. Og hit går turen derfor med jevne mellomrom.


Selv om musikk går til alt, og Ådne går til - nesten - all slags musikk, er det også andre fritidssysler som engasjerer. Tegneserieromaner er en forholdsvis ny dille, da gjerne biografier. Hamsun fenger også, med sine treffende skildringer av Ådnes hjemlige trakter.


Han savner nok Nord-Norge av og til,  og viker sjelden fra Lofot-dialekten. Men halvveis dovring er Ådne likefullt, og lokale dialekt-helter som DÅM er jælma luggumt!


Tekst: Bjørnhild Vigerust Foto: Svein Rune Berg

"Jælma luggumt!" Det e nok favoritt-uttrykket mett!"Lofoten calling."Musikk går tell aillt. Det e en rød tråd gjænnom livet mitt.""Æ har ei mørk sia; men dejnn kjæm nok mæst tell uttrykk gjænnom musikken. Hadd eg vært 20 år i dag hadde eg sekkert hørt på tyngre rock. Eg skull gjærne hatt nå meir juciy historia å førtæll ænn det.""Kujnn eg vælt fra øverste hylla måtte det bidd å kujnn spæll i The Beatles. Men da mått eg jo hatt på meg sånn dærran teit, fargerik dræss... dem e nu forræsten litt stilig åsså."DÅM fortjene masse oppmærksomhet; eg lika musikken, men at dem bruka dialækta e kjæmpetøft. Da bi eg stolt og næstn litt rørt, og tænke at eg kanskje e litt dovring likevæll.""Dætte va gøy! Eg e egentlig ganske PR-kåt."


"Å ta bilde på sofa'n passa ju bra. Men eg kommer sikkert til å bli mobba førr dætte, eg e næmlig vældi gla' i sofa'n."


"Eg klatra aldri noe særlig på karriærestigen som artist sjøll. Men guttedrømmen har tydeligvis gått i arv!  At to av sønnan mine spælla i kvært sitt band, og det eine til og med har gitt ut plate på Spotify,  e ækstremt stas!"