Bygdafolk_Bente

DOVRINGEN

Om å være hjemmekjær, skapkokk og alltid litt for sent ute

 

En mild høstdag i 1988 så en blid og rolig jente dagens lys for første gang på Lora i Lesja kommune. Oppveksten i den lille bygda var trygg og bekymringsfri, hvor hun og nabogutta ofte kom sammen for å leke eller opp i skogen for å utforske nye eventyr. Som eldst i både sin egen søskenflokk og av alle sine søskenbarn, kunne Bente nyte full oppmerksomhet fra de voksne en liten stund. To brødre, og mange søskenbarn å både leke med og passe på, kom til etterhvert. Bentes tålmodighet og ro rundt barn ble fort lagt merke til, og hun var lett å spørre om å sitte barnevakt. Å jobbe med barn var noe hun trivdes godt med, og det skulle følge henne videre inn i det voksne livet. Hverdagen bestod av mye lek, og å være med pappa og bestefar i fjøset. Og det lykkeligste stedet i hele verden var Bentes knøttlille, rosa soverom.

 

I ungdommen ble det mye fotball, med blant annet flere turer til Norway Cup. Våren 2007 skulle tre fullførte år med allmennfag på Hjerleid på Dovre feires, og på russetidens aller siste dag møtte Bente en som også skulle vise seg å sette sitt preg på fremtiden. Per Ivar og Bente var match fra første stund, og da videregående var vel overstått flyttet de like godt sammen til Dombås. Bente fikk en vikarstilling i en barnehage, og kjente fort at dette var noe hun kunne trives med. Samtidig hadde det heller ikke vært noe minus med litt større utfordringer. En søknad til lærerskolen på Hamar ble sendt. Tidligere hadde valgene stått mellom både Folkehøgskole og byggingeniør-linje, men etter et år i arbeid var det lærerjobben som var målet. Dermed fulgte tre år med pendling mellom bokollektivet og skolen på Hamar, og Per Ivar hjemme på Dombås. Etter et påfølgende årsstudium i idrett på Elverum var Bente klar for å flytte hjem for godt. Vel hjemme fikk Bente vikariat på barneskolen på

Bente Hareland, 30

lærer

Portrettert 7.11.2018

Dombås, men fikk etter hvert fast stilling på ungdomsskolen. Paret ble raskt en liten familie da valpen Kira flyttet inn, i 2012. Året etter ble tre til fire da eldstemann Morten ble født, og de begynte et omfattende oppussingsprosjekt hjemme på gården til svigerfar. Deres nye hjem stod akkurat ferdig da sønn nummer to, Vegard, meldte sin ankomst i 2015. To år senere kom lilleøster Ella til verden og lykken var komplett. «Lykkelig kaos» oppsummerer hverdagen når man har tre små barn og fulle jobber, og Bente får til tider god bruk for roen og tålmodigheten hun tatt med seg fra barndommen. Utfordringsnivået blir liksom litt annerledes hjemme enn i tiende klasse på ungdomsskolen hvor hun nå underviser i matematikk og norsk. Om ettermiddagene stjeles det noen ledige øyeblikk til strikking eller en øvingstime med sangkoret Dovrefjell Disharmoniske Selskab. Og mer enn gjerne en stund ved grytene på kjøkkenet. Å lage mat er en interesse som har blitt stadig større, og Bente er ikke helt fremmed for å tenke seg en helt annen jobb enn hun har nå - for eksempel som kokk. Hjemme på gården har også forloveden Per Ivar planer for fremtidig drift. Om Bente vil satse på bondeyrket for fullt er hun dog usikker på, med at hun ser lyst på alle fremtidige muligheter er det liten tvil om.

 

Tekst: Bjørnhild Vigerust Foto: Svein Rune Berg

MANGFOLD OG

STORHEIT - dæ æ Dovringen, dæ

"Altså, e har mæ me hårspray og sminke åt fotograferinga, men mascara'n min ha vore oåfna fram te for eit par viku sia, og den va kjøft på Nice parfymeri på Dombås - og dæ va'kje på upphørssalg, for å si d slik! Dæ si litt um kor ofte e egentle bruka sminke og pynta me. Sist e va sjå frisør'n ga e beskjed um at e må hå ei frisyre d'æ mogle å dusje um kveld'n - slikt rækk e'kje um mårgån!"

"Strikkebasillen vart e biti tå for ei god stond sia, og e ha ettekvart lagt mærke te at strikketempoet mitt ha økt, og da ha d vurte stadig løylegar å strikke åt me sjøl, ikkje berre mindre plagg åt ongan. E har ei lang liste mæ prosjekt e ska starte på, ner e berre fæ stonde...!"

"Ei natt fekk oss sove i nyhuset fyrry Vegard bestemte se for at d va tiden for å bli født, så d vart mamma og svigermor som pakka ut flyttelasset vårt mæ oss va på sjukehuset. Oss ante jo kje kar døm hadde sett ulike ting, så seinar måtte e ringe o'mamma for å høyre kar vaffeljønnet va vurte tå."

"Kira ha oss haft i sju år, heilt sia ho va kvølp. Så ho æ jo mæssom storesyster åt de tri ongan våre. Ho æ en god og trufast vænn. Æ der for de oansett."

"Interessa for matlåging ha nok kome litt mæ alder'n, men sia e har cøliaki ha e vurte van'væ lågå mat frå botn tå. E å ei venninde lågå en del mat ilag ei stond, og oss vart ganske gode på vafflo, hugsa e. Men oss ha óg ete nogre svartbrænte omelette."

"Å syngje i kor betyr å utlevere se sjøl på en heilt ny måte. E sang jo i barnekor da e gjekk i barneskulin, men ellers ha e passa på å syngje mest i bilen når e æ einsle. E spelte faktisk 10 år i korps, da! Ha alder skjønt noto, så e spelte stort sett d'såmmå som den som satt v'sia tå me."

"E trur døm som kjenne me best vil beskrive me som snill, tålmodig og'kje minst støtt litt for sent ute. E fekk klukke tå broder'n på gebursdagen min, der alle tale ligg i en haug nederst og d'står skrivi "Whatever, I'm late anyways"."

"E æ glad ti friluftsliv, og sauleit i fjelle um hausten æ d finaste e veit. Samtidig æ e fryktele frosin tå me, så æ mæst glad ti godt vær. E fyra i bil'n og i huset og klær på me både ullgenser og dunjakke. Men n fæ fort upp varmin ner'n ska hente tri onge i tri olike avdelinga i barnehagen ner dagen æ over!"

"Lora vil nok støtt vera beste plassen på jorde. Men e trivst jælma godt på Dombås å. For sikkerheits skuld har oss utsikt mot Lesja frå der oss bur nå!"