Bygdafolk_Johanne

Johanne Killi, 20


freeski-utøver

Portrettert 19.01.2018

Om frykt, matlaging og kjendistilværelse


Siden hun var seks år gammel og testet ut snøbrett for første gang, har alpinbakken vært hennes andre hjem. Å senere skulle bli verdens beste i freeski var på det tidspunktet helt utenkelig for Johanne. Med en idrettsglad familie i ryggen, ble det prøvd ut både langrenn, skiskyting og fotball, men det var da hun prøvde twintip-ski som 10-11-åring at hun virkelig fant sin greie. Ti år etter sitt første møte med skibakken, ble barrieren brutt og Johanne skulle få konkurrere på juniorlandslaget. Resten er historie, som utvides nærmest hver eneste dag det er skiføre. Og hennes hittil største karriere-høydepunkt ligger ennå foran henne, med OL i Sør-Korea i februar.


Gleden over å få jobbe med det hun elsker er enorm. Likevel er den ikke konstant. Å være freeski-kjører betyr også å være redd. Frykt for skade, frykt for å ikke prestere, frykt for at presset skal bli for stort. Og med 250 reisedøgn i året kan selv en verdensmester ha behov for å tenke på noe helt annet.


Familien, hjembygda og fjellet står sterkt i ungjentas liv, og det å bli møtt med gratulasjoner fra både kjente og ukjente når Johanne vender hjem etter en vellykket konkurranse, gir glede og ny inspirasjon. Likevel, å fordype seg i tradisjonsmat på kjøkkenet sammen med bestemor, er en såpass sterk interesse at det ikke kan utelukkes å ende i en karrierevei senere i livet.


Å tenke på den dagen idrettskarrieren er over, vil hun likevel helst ikke. For selv om hun av og til kunne tenke seg å studere slik som venninnene, er det å sette utfor bakken igjen verdens beste følelse.


Tekst: Bjørnhild Vigerust Foto: Svein Rune Berg

MANGFOLD OG

STORHEIT - dæ æ Dovringen, dæ

DOVRINGEN

"E æ'n tradisjonsperson. Og familin ha støtt vorre der; kjørd på trening, vorre heiagjeng og trøstegjeng -

og bakstargjeng på kjøkene."" E prøva å tenkje at OL ikkje æ så stort; at d'æ bærre ei vanle konkurranse. Da slæpp'n i hvert fall å bli skuffa.""Oss æ jo egentle heilt galine, oss som driv i denna idretten.""Summe gongo, på dågå der e'kje prestera så bra, kunn e tenkt me å ti tå me brillun og lagt døm på hylla.

Kanskje e skull fortsætt mæ fotball i stelle?""E æ jo frå ku-gard, men nuggun gardkjerring æ'ikje! E æ faktisk litte redd dessa store dyran...""Frykt kainn hjølpe de å halde riktig fokus. Æ du fryktlaus og kasta de uti alt mule kainn du fort ænde upp i rullestol.""Live' består'kje bærre tå ski, men likevæl kobla e nok alder heilt tå."