Bygdafolk_Kjell

DETTE ER EN DOVRING

Kjell Egil Knarrum, 77


pensjonist

Portrettert 12.03.2018

Om maraton, Svalbard og ullveveri


Er du fjellfarer har du nok ganske sikkert sett ham på din vei inn i Grimsdalen, med billetter i hånda og pengeveske over skuldra. Så godt som hver eneste sommer i 18 år fem til i fjor, har nemlig Kjell vært bomvokter ved inngangen til vår vakre seterdal. En jobb han i sin tid søkte på for å kunne tilbringe somrene der han trives aller best; på fjellet. Og Kjell lot ikke sjansene til å bruke fjellet løpe fra seg. Snarere tvert imot var det han som løp; opp på Gråsida annenhver dag, for å speide etter rein, kjenne litt på været og rett og slett holde seg i form.


For det å holde seg i aktivitet har Kjell alltid hatt sansen for. At han har løpt halvmaraton i både inn- og utland er det nok ikke mange som vet. Senere har det også blitt deltakelse i både Skarverennet, Olympic Day Run på Lillehammer  og andre løp. Og her hjemme er tursko og joggesko flittig brukt både i bygd og fjell.


Samtidig som han har en forkjærlighet for fjellet her hjemme, er det vel få som har sett så mye av vårt langstrakte land som han. Kjell er født og oppvokst på Nord-Sel, og etter 16 måneder i millitæret som feltartillerist var det om å gjøre å komme seg ut i arbeid via det lokale arbeidkontoret. Der måtte man ta det man kunne få, og dermed bar det like til Herøya og Norsk Hydros kalksalpeteranlegg. Det var godt å komme seg litt bort fra vante trakter og treffe nye mennesker, men brakkelivet og skiftarbeidet falt likevel ikke helt i smak hos Kjell. Neste stopp ble derfor ullvarefabrikken på Lillehammer, hvor han sammen med broren jobbet på veveriet og senere som fyrbøter.

En dag fikk de besøk på veveriet. En kar fra Televerket anbefalte Kjell å søke på jobb som mastmontør, og som sagt så gjort. Veien gikk så til Oslo, hvor han møtte Ingrid - ei dovrejente som jobbet på fabrikk. De giftet seg, og bosatte seg så på Dovre. Samtidig fikk Kjell jobben hos Televerket, og det ble starten på et høytsvevende eventyr. Hele landet rundt og i all slags vær, skulle kabelmastene som skulle bringe radio- og fjernsynssignalene inn i de tusen hjem monteres og vedlikeholdes. Spesialoppdrag fikk de også, og sørget blant annet for at både NRK og CBS kunne kringkaste fra OL på Lillehammer. Det ble sågar noen turer til Svalbard på oppdrag, hvor han fikk oppleve både villmark, uvær og utposter - dog aldri noen isbjørn. Å besøke Svalbard ble for Kjell et høydepunkt. Og man skal ikke se bort ifra at han tar turen tilbake som turist.


I 30 år pendlet Kjell mellom familien på Dovre og alle slags steder i Norge man kan tenke seg. Da nedbemanningsbehovet også meldte seg i Televerket, ble det mast-veteranene som måtte gå først. Og dermed vendte Kjell nesen hjemover igjen for godt. På Dovre nytes livet med barn og barnebarn - eller til fjells, selvfølgelig.


Og i fjellet blir han fortsatt å finne i somrene framover også. Bomhuset i Grimsdalen får han låne så lenge han vil.


Tekst: Bjørnhild Vigerust Foto: Svein Rune Berg

MANGFOLD OG

STORHEIT - dæ æ Dovringen, dæ

"De høgste mastin va godt over 200 meter høge, men næi; e va ailder høgderedd. Dæ gjekk ikke an, dæ. 'N måtte bærre passe se, og bruke dæ 'n ha uppi huggu."


"E ha nok vore ein eventyrer all min dag.""D'va nok ikke bærre-bærre for ho Ingrid å sitja att heime mæ små ongje, mæ e pændla og va burte ein måna' ell meir um gongen."

"E fraus ikke. Va bærre å klæ se, dæ. D hænde d va så dåle vær at oss måtte krupe langs markje for å kåmmå åt brakkun. Men va d for galle vær, sat oss inn'i brakkun og spelte kort."


"Når sau'n trækte neåver, trækte oss uppåver, brukte oss å si. Å værra kabelmastmontør betydde arbei i allt slags vær."


"Fjeille æ livet!""Allt har sin ænde. Men at e ikke ska værra  bomvokter i Grimsdal'n lengre ha nok ikke heilt gått upp for me ænda."

"E ha ailder vore nuggun jæger. E lika bæst å sjå på rein'."

"Fysste såmmårn i Televærket måla oss maste. Oss va to som måla mæ kvar vår farge; annakvar stripe raud og kvit slik at døm sku værra godt synle' for helikoptrom."

"E va åfte burte ein måna' i gongen, dæ va ikke støtt like lett. D vart på ein måte ein livsstil."

"D'bli ailder einsamt inni bomhuset i Grimsdalen, tykjy e. Men e må ha mæ me radio; har DAB-radio nå, da. Dæ fannst ikke den gongen da oss monterte maste' for utbyggingje tå radio og fjærnsyn i Norge."